24.6.2010

Suomalaisen yrittäjän henkilöbrändäystä


Sosiaalisen median kanavissa Twitterissä ja Qaikussa on viime päivinä käyty vilkasta keskustelua henkilöbrändäyksestä ja asiantuntijan verkkoidentiteetistä Tuija Aallon ja Marylka Yoe Uusisaaren tulevan Löydy-kirjan pohjalta. Eräänä esimerkkinä hyvästä suomalaisesta henkilöbrändistä ehdotettiin rovaniemeläistä Eero Leppästä ja hänen yritystään Rautasiltaa. Nappasin tuosta ideasta kiinni, tein nopean Twitter-haastattelun ja tässä hieman analysoitua Eeroa alias Rautasiltaa henkilöbrändäys kysymysten kautta:

Kuka olet ja mitä teet?
- Olen Eero Leppänen, Rautasilta. Teen sosiaalisen median sisältöjä, konsultointia, kampanjoita ja koulutusta.

Ketkä ovat elämäsi tärkeimmät ihmissuhteet, sidosryhmät ja kohderyhmät viestinnässä?
- Perhe! Some-yhteisö ja työyhteisö. Sidosryhmistä: asiakkaat, jotka ovat “oman tien kulkijoita”, vahvoja, rohkeita persoonallisuuksia, joista saan itselleni hyviä esikuvia ja joiden kanssa työskennellessäni opin suunnattoman paljon. Kohderyhmät viestinnässä: a) potentiaaliset asiakkaat, eli he jotka etsivät uusia, erilaisia ja innovatiivisia ratkaisuja b) alani ihmiset c) ihmiset, jotka haluavat alani tietoa. Aika paljon itse asiassa huomaan, että jotkut some-seuraajani soveltavat antamaani tietoa ja esimerkkiäkin.

Mainitse viisi sanaa, joilla itse kuvaat itseäsi?
- Luotettava, persoonallinen, leppoisa, lyhytjännitteinen, nopea

Entä viisi sanaa, joilla muut ovat sinua luonnehtineet?
- “Some-Obama” “Innostava” “sympaattinen” “intohimoinen” “oma itsensä”

Mikä on lupauksesi asiakkaalle?
- Hoidan asiakkaan antamaa tehtävää kuin se olisi omani, intohimolla.


Hyvä henkilöbrändi on aito ja pohjautuu osaamiseen. Kuten Rautasillan blogissa sanotaan, referenssit puhuvat puolestaan. Eerolla on vankka tausta viestinnän, taiteen ja kulttuurin puolelta. Hän on myös toiminut opetustehtävissä. Kannukset substanssipuolella on siis ansaittu. Persoonaa kuvaavat sanat liittyvät vahvasti innostavuuteen ja sympaattisuuteen, mutta varmasti asiakkailta löytyisi myös kommentteja, jotka viittaisivat luotettavuuteen ja työn laatuun. Huomattavaa on myös se, että asiakkaat valikoituvat tiettyjen kriteerien kautta - oppiminen ja kunnioitus on molemminpuolista. Samoin sidosryhmät muodostuvat samanhenkisistä ihmisistä, kaikkia kun ei voi mitenkään miellyttää.

Yrittäjä joutuu usein miettimään, brändääkö itsensä vai yrityksensä. Tässä tapauksessa on tapahtunut vähän sekä että. Moni puhuu suvereenisti Rautasillasta, eikä suinkaan Eerosta. Varmaan monen some-yhteisön mielissä Eero onkin yhtäkuin Rautasilta; siitä on tullut ikään kuin taiteilijanimi.

Rautasilta logo on mielenkiintoinen. Kuva ja yrityksen slogan 'silta sosiaaliseen mediaan' viestivät rautaista osaamista ja tukea asiakkaan viemiseen sosiaalisen median maailmaan. Kuvan on Eero itse napannut ja graafikko Elina Ylitervo on työstänyt sen nykyiseen logon muotoon. Tykkään kovasti!

Sanoisin että Eero on hyvä esimerkki aidosta suomalaisesta yrittäjän henkilöbrändistä. Jos hänelle olisi tehty amerikkalaistyylisesti henkilökohtainen logo, se olisi tässä kulttuurissa tuntunut vähän turhan mahtipontiselta. Mutta Rautasilta logona viestii yhtälailla yrityksen kuin Eeronkin arvoja. Samoin Eero persoonallisena esiintyjänä lunastaa henkilöbrändiinsä kohdistuvat lupaukset käytännössä.

Oman persoonansa ja osaamisensa johdonmukainen viestiminen niin ammatillisissa kuin yksityiselämäänkin liittyvissä kontakteissa - siitä henkilöbrändäyksessä loppupelissä on kysymys. Livenä ja somessa. Ole uskollinen itsellesi ja elämäsi tärkeille ihmisille ja tavoitteille. Lunasta lupauksesi käytännössä. Henkilöbrändi muodostuu kohtaamisissa ja vuorovaikutuksessa.

PS. Rautasilta brandin viestintästrategiaan kuuluu myös SlideShare, josta löytyi SomeTime2010 tapahtumassa esitetyn persoonallisen, yleisön hurmanneen Pecha Kucha esityksen kuvat. Video olisi ollut mainio, mutta kuvatkin kertovat olennaisen. Uskalla sinäkin!

2 kommenttia:

  1. Kiitos Heli kirjoituksestasi! En olisi osannut itse analysoida tätä näin hyvin, enkä edes kuvata. Kysymyksiesi miettiminen avasi minulle itselleni muutaman tärkeän asian, joita en ollut tajunnut. Etenkin tuo kohta siitä noista asiakkaista esikuvina. Minulla on ollut onni saada asiakkaaksi muutama karismaattinen yritysjohtaja ja kun aloin ajatelemaan asiakkaitani tajusin tämän asian yhteyden omaan henkilöbrändiini.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Eero! Lisäsin kirjoitukseen vielä tuon "pekkakukka" esityksesi. Siitä voi ottaa mallia, miten tarinan voi kertoa kuvin. Leppoisaa Juhannusta!

    VastaaPoista