2.5.2009

Mikä ihmeen henkilöbrändi

Henkilöbrändi - mikä ihmeen henkilöbrändi? Mikä se on ja kuka sitä tarvitsee, vai tarvitseeko kukaan? Näihin kysymyksiin törmään usein. Koetan siis vähän avata tätä aihetta omasta näkökulmastastani.

Wikipedia määrittelee henkilöbrändäyksen (personal branding) prosessiksi, jossa ihminen ja hänen uransa luokitellaan brändeiksi. Tuossa muodossaan se ehkä aidoimmin koskettaisi vaikkapa artisteja tai poliitikkoja, mutta toisaalta myös yrittäjiä: Madonna, Kirsti Paakkanen, UKK, Obama, Trump.

Kuitenkin yhä lisääntyvässä määrin henkilöbrändäyksellä tarkoitetaan oman osaamisensa markkinointia ja itsensä erilaistamista massasta. Siinä missä toinen on "it-insinööri" toinen tiedetään "asiakkaan tarpeita ymmärtäväksi ongelmanratkaisijaksi". Kysymys on siis positioinnista - tai paketoinnista. Kuinka vain haluatte.

Tom Peters lanseerasi termin yli kymmenen vuotta sitten. Hänen ajatuksiaan voi lukea erinomaisesta artikkelista The Brand Called You. Toki Suomessakin on puhuttu "Oy Minä Itse Ab":stä tai "itsensä johtamisesta". Mutta henkilöbrändi on jotain enemmän. Se on paljon markkinalähtöisempää toimintaa, sillä työelämän pelisäännöt ovat muuttuneet kovemmaksi, ja yksilöiden on hyväksyttävä oman itsensä ja osaamisensa markkinointi osana tämän päivän realiteetteja.

Suomessa henkilöbrändäystä on sovellettu ehkä eniten nuoriin artisteihin, mutta toisaalta myös toimittajiin ja kirjailijoihin. Tuskin kukaan puhuu siitä "persoonallisen näköisen mimmistä, joka voitti Finlandia-palkinnon". Ei. He puhuvat Sofie Oksasesta.

Maine on osa henkilöbrändiä. Uusilla työn markkinoilla se on kova valuutta. Enää ei riitä se, että hoidat työsi hyvin. Lisääntyvässä määrin on merkitystä sillä, miltä näytät ja miten pukeudut, oletko timmissä kunnossa vai lupsakkaasti pyöreä; mihin sosiaalisiin ryhmiin kuulut ja millainen kuva sinusta syntyy eri medioiden kautta. Millainen on Sinä 2.0 versiosi?

Samassa yhteydessä voisin pohtia myös henkilöbrändäyksen etiikaa ja haittapuolia, koska onhan niitäkin. Mutta.. ehkä jätän sen seuraavan kirjoituksen aiheeksi :)

2 kommenttia: