14.6.2014

Digitaalinen ensivaikutelma on uuden ajan kädenpuristus

Ennen somea ensivaikutelman sanottiin muodostuvan ulkoisesta olemuksesta, hymystä ja kädenpuristuksesta. Niin, ja tietysti katsekontaktista: suoraan silmiin ja ystävällisesti hymyillen. 

Nyt ensivaikutelma on siirtynyt ainakin osittain digitaalisen mediaan.  Työnhakijan CV:n lisäksi nopea ensivaikutelma syntyy lisäksi annetuista some-profiileista tai hakukoneosumista. Oletteko tulleet miettineeksi, miten pysyvä sosiaalisen median ensivaikutelma voi olla tai että se voi olla ensimmäinen karsintakynnys monen hyvän CV:n joukosta haastatteluun?

Ensivaikutelmassa kyse on luottamuksesta. Lähestymme henkilöitä, joista pidämme ja jotka viestivät sellaisia asioita, jotka vastaavat joko tietoisia tai alitajuisia ”speksejämme”. Niin hassulta kuin tämä ehkä kuulostaakin, kyse on usein suorituskyvystä (performance). 

Suorituskyvystä sainkin hassun idean: päätin vertailla deodoranttien ensivaikutelmaa. Niissähän luvataan milloin minkäkinlaista performancea!  Poimin siis satunnaisotannalla erilaisia tuotteita ja asettelin ne sievästi riviin. Kas tässä :

Pakkauksesta vedetään johtopäätöksiä sisällöstä.


Mihin sinä kiinnitit ensimmäisenä huomiota ja millä perusteella?  Vetosiko sinuun väri, muoto vai tuotenimi? Laittaisitko kainaloosi balsamia, ihonhoitoa, sporttia, suojaa, imukykyä vai kestävyyttä? 48 vai 72 tuntia? Niinpä niin. Mielikuviahan meille myydään.

Samat lainalaisuudet pätevät ihmisiin. Ensivaikutelma muodostuu muutaman sekunnin silmäyksellä. Esimerkiksi Facebookissa erään tutkimuksen mukaan silmäillään ne tiedot, mitkä ovat heti saatavilla: nimi, kuvat, tietoja minusta –osio, harrastukset, kirjat ja muut tykkäykset.  Ammatillisessa mielessä on tärkeää nopeasti pystyä viestimään mitä tarjoaa, antaa itsestään edustava kuva valokuvan tai videon kautta sekä viestiä sosiaalista uskottavuutta verkostojen ja suositusten kautta.


Oheisella videolla on paljon mielenkiintoista asiaa, joka toivottavasti antaa ajattelemisen aihetta meille suomalaisillekin. Millaisia ajatuksia tämä sinussa herätti?  Onko osaaminen tulossa geneeriseksi ominaisuudeksi ja osaamisen markkinoinnissa ollaan siirtymässä - tai jo siirrytty mielikuvamarkkinoinnin aikaan? Mitä mieltä sinä olet - olisi kiva kuulla kommenttisi!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti